Πώς να επιλέξω το σωστό χρώμα για τους τοίχους;

Πώς να επιλέξω το σωστό χρώμα για τους τοίχους;

Σου έχει τύχει να μπαίνεις σε έναν χώρο και να νιώθεις όμορφα και αντίστοιχα να μπαίνεις σε έναν άλλο και να νιώθεις άβολα, χωρίς όμως να ξέρεις τι φταίει; Τις περισσότερες φορές ευθύνεται γι’ αυτή σου την αντίδραση το χρώμα. Μάλιστα η επιλογή των σωστών χρωμάτων ευθύνεται για περίπου το 60% της ανταπόκρισης σου απέναντι σε ένα αντικείμενο ή χώρο. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η σύνδεση της ψυχολογίας με τα χρώματα.

Έτσι η σωστή επιλογή για το χρώμα των τοίχων παίζει καθοριστικό ρόλο στην διάθεσή και τη συμπεριφορά σου. Πώς όμως όλες αυτές οι θεωρίες θα λειτουργήσουν στην πράξη και από πού πρέπει να ξεκινήσεις;

First things first 

1

Αν το να διαλέξεις το κατάλληλο χρώμα για τους τοίχους του σπιτιού σου, σου φαίνεται βουνό, ξεκίνα από τις μικρές επιφάνειες. Για παράδειγμα ένα μικρό δωμάτιο, όπως είναι το γραφείο είναι ιδανικό, αφού θα δεις άμεσα το αποτέλεσμα. Ξεκίνα επιλέγοντας μια απόχρωση από το χαλί ή από έναν πίνακα που έχεις στο δωμάτιο. Έτσι η απόχρωση αυτή σίγουρα θα ταιριάζει με το σύνολο του χώρου.

Όλα είναι θέμα διάθεσης  

2

Σκέψου πιο δωμάτιο θέλεις να βάψεις και τι ύφος θέλεις να δώσεις. Για παράδειγμα στην κρεβατοκάμαρα θέλεις να υπάρχει διάθεση ηρεμίας και χαλάρωσης. Έτσι οι παστέλ αποχρώσεις και οι γήινοι τόνοι είναι ιδανικοί. Σε αντίθεση  με το παιδικό δωμάτιο, που θέλεις να δώσεις ενέργεια και χαρά. Προσοχή όμως μην το παρακάνεις με τα έντονα χρώματα, αφού ορισμένες αποχρώσεις μπορεί να δημιουργήσουν ακόμα κι εκνευρισμό.

Ο κατάλληλος φωτισμός 

3

Το φυσικό φως είναι το καλύτερο για να δεις τις αληθινές αποχρώσεις των χρωμάτων. Αν ο χώρος σου δεν έχει αρκετό, σκέψου τι είδους λάμπες θα χρησιμοποιήσεις. Εκείνες που δίνουν θερμό φως κάνουν τα χρώματα να φαίνονται πιο ζεστά και κίτρινα, ενώ ο ψυχρός φωτισμός τους δίνει μια μπλε χροιά.

Κάνε δοκιμές  

4

Υπάρχουν φορές που η επιλογή ενός χρώματος είναι ρίσκο, είτε γιατί το χρώμα είναι έξω από τα συνηθισμένα, είτε γιατί δεν είσαι σίγουρη για την απόχρωση.  Γι’ αυτό δεν είναι κακό να δοκιμάζεις πριν καταλήξεις. Αγόρασε από τον κωδικό μπογιάς που έχεις επιλέξει μια μικρή ποσότητα και βάψε ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι του τοίχου σου. Πέρασέ το δυο χέρια και άφησε το αρκετές ώρες να στεγνώσει. Τότε μόνο μπορείς να αποφασίσεις με σιγουριά.

Σου αρέσει η πολυχρωμία 

5

Είσαι ο τύπος που βρίσκεις την επιλογή ενός μόνο χρώματος βαρετή; Κανένα πρόβλημα, επίλεξε ένα χρώμα που θα το χρησιμοποιήσεις σαν βάση, σε μια ουδέτερη απόχρωση και ενίσχυσε το με 1 ή 2 διαφορετικά χρώματα. Για να πετύχεις το ιδανικό αποτέλεσμα θα πρέπει τα υπόλοιπα χρώματα να «κρύβουν» μέσα τους την απόχρωση της βάσης.

Cover: www.apartmenttherapy.com, 1:modishandmain.com, 2: todaysparent.com, 3: decor8blog.com, 4: plentyofcolour.com, 5: bungalow5.dk

Από την Έρρικα Λευθέρη

(όπως δημοσιεύτηκε στο WWW.SAVOIRVILLE.GR)