Πως να κάνεις το σπίτι σου ζεν

Πως να κάνεις το σπίτι σου ζεν

Γύρισες από διακοπές, αποχαιρέτησες την ψάθα και την ομπρέλα θαλάσσης και κοιτάς γύρω σου απορημένη και λίγο πανικοβλημένη. Τι δουλειά έχεις πίσω στην πόλη; Στο άγχος και τη φασαρία, όπου οι ρυθμοί ζωής είναι κάτι παραπάνω από βάρβαροι; Δίκιο έχεις, ψέματα δεν θα σου πω, όμως μιας και το σενάριο “όλο το χρόνο διακοπές” δεν παίζει, μήπως ήρθε η ώρα να κάνεις το σπίτι σου όσο πιο ζεν γίνεται, για να αντέξεις;

Σίγουρα έχεις ακούσει αυτόν τον όρο είτε περιγράφουμε χώρους, είτε ανθρώπους. Τι είναι όμως το ζεν; Είναι ένας Ιαπωνικός όρος που αναφέρεται στο διαλογισμό. Στο κομμάτι της διακόσμησης χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την ισορροπία, την αρμονία και την χαλάρωση.

Αν και το ζεν, δεν είναι ένας εγγεγραμμένος διακοσμητικός όρο, συχνά συνδέεται με τον μινιμαλισμό, την απλότητα και τις καθαρές γραμμές. Είναι περισσότερο μια μέθοδος οργάνωσης του σπιτιού και ένας τρόπος να δημιουργήσεις μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα που μειώνει το στρες και σε χαλαρώνει από την καθημερινότητα.

Τι μπορείς να κάνεις;

Γήινα χρώματα 

Τα μόνα χρώματα που περιγράφουν με ακρίβεια τη ζεν φιλοσοφία είναι τα γήινα, οι απαλές αποχρώσεις όπως το λευκό και το γκρι και φυσικά το μπεζ και το ζαχαρί που έχουν τη δύναμη να ηρεμούν.

Χαλί στα πόδια σου

Για να είσαι ζεν, πρέπει να αισθάνεσαι πιο κοντά στη γη. Και τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά να περπατάς ξυπόλυτη! Ένα χαλί είναι η ιδανική επιλογή. Επίλεξε κάποιο σε απαλό χρώμα ή μονόχρωμο σε μπεζ ή γκρι. Επίσης το ξύλινο δάπεδο είναι ιδανικό για να σε γειώσει.

Φυσικό φως 

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το φυσικό φως της μέρας ή των κεριών τη νύχτα. Επίλεξε τον απαλό φωτισμό του χώρου σου που θα σου ξεκουράζει τα μάτια. Ένα επιδαπέδιο φωτιστικό είναι αρκετό για να φωτίσει απαλά ένα ολόκληρο σαλόνι.

Καθαρές γραμμές

Τα έπιπλα που υπακούν στη ζεν φιλοσοφία ξεχωρίζουν για τις καθαρές τους γραμμές και δεν έχουν καθόλου πολύπλοκα σχέδια, patterns και υλικά. Αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο που σε βοηθάει να χαλαρώσεις. Απόφυγε την υπερβολή στη διακόσμηση και βάλε στον χώρο σου μόνο τα απαραίτητα. όπως λέει και το motto… less is more!

φωτός: www.instagram.comby=ruffledsnob | www.mountainliving.com| www.buzzfeed.com| blog.vkvvisuals.com

(Όπως δημοσιεύτηκε στο www.savoirville.gr)