Δωμάτια 2 σε 1; Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις να διακοσμείς

Δωμάτια 2 σε 1; Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν ξεκινήσεις να διακοσμείς

Πόσες φορές έχεις ευχηθεί να είχες ακόμα ένα υπνοδωμάτιο στο σπίτι; Ή έναν χώρο όπου θα μπορούσες να παρατάς όλα τα άχρηστα πράγματα, χωρίς να σε νοιάζει και χωρίς να πρέπει να τα ξεσκαρτάρεις; Σίγουρα δεν είσαι η μόνη, είναι στη φύση μας να ζητούμε κι άλλον ελεύθερο χώρο και φυσικά όταν τον βρίσκουμε να τον γεμίζουμε σε χρόνο dt! Δυστυχώς όμως τα μεγάλα και συγχρόνως οικονομικά σπίτια αποτελούν είδος προς εξαφάνιση, οπότε έχουμε αναγάγει σε επιστήμη τους μικρούς, λειτουργικούς και όμορφους χώρους. Συχνά μάλιστα αυτοί οι χώροι εξυπηρετούν παραπάνω από έναν σκοπούς. Για παράδειγμα η κρεβατοκάμαρα – home office, το καθιστικό – τραπεζαρία και πολλοί άλλοι. Τι χρειάζεται όμως να ξέρεις πριν ξεκινήσεις την διακόσμησή τους;

Καθιστικό – τραπεζαρία

Στα περισσότερα σπίτια κυριαρχεί αυτός ο διπλός ρόλος, αφού ο χώρος του σαλονιού είναι περιορισμένος και δεν υπάρχει κανονική τραπεζαρία. Κανένα πρόβλημα, η παρέα μπορεί πολύ άνετα να συγκεντρωθεί στον καναπέ, να φάει και να πιει και να περάσει υπέροχα. Μόνο που συχνά κάποιος καταλήγει να κάθεται στο πάτωμα ή να λερώνεται ο καναπές ή να πονάει η μέση σου από το σκύψιμο για να φτάσεις στο τραπεζάκι.

Τι πρέπει να κάνεις: Επένδυσε σε έξυπνα έπιπλα. Για παράδειγμα μην επιλέξεις το κλασικό, χαμηλό coffee table, αλλά ένα ψηλότερο τραπέζι που θα σε βολεύει να ακουμπάς και να τρως σαν άνθρωπος. Μια πολύ έξυπνη και ωραία ιδέα είναι ένα μεγάλο vintage μπαούλο. Το ύψος του είναι ιδανικό όταν κάθεσαι στον καναπέ, άσε που ο αποθηκευτικός χώρος στο εσωτερικό του θα σου φανεί πολύ χρήσιμος. Επίσης μερικά σκαμπό ή μαξιλάρια είναι πολύ καλύτερα από τα κάθεσαι στο πάτωμα (εκτός αν διαθέτεις εκείνες τις fluffy μοκέτες). Προτίμησε κάποια από εναλλακτικά υλικά, όπως είναι το σχοινί ή το καραβόπανο για ένα ιδιαίτερο στυλ.

Κρεβατοκάμαρα – γραφείο

Αν η εργασία σου απαιτεί δουλειά από το σπίτι και πρέπει απαραίτητα να έχεις το δικό σου γραφείο, τότε η κρεβατοκάμαρα είναι ο συνηθέστερος χώρος για να το φτιάξεις. Όμως πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική, αφού πρέπει να κρατήσεις τις ισορροπίες των δύο χώρων. Ούτε να κάνεις την κρεβατοκάμαρα ένα ψυχρό γραφείο, αλλά ούτε το γραφείο μια ρομαντική ερωτική φωλιά!

Τι πρέπει να κάνεις: Επίλεξε ένα γραφείο που δεν μοιάζει με γραφείο. Δηλαδή κάποιο που έχει κάτι το ιδιαίτερο στον σχεδιασμό του και είναι κατά προτίμηση στενό. Αντί για ένα φωτιστικό γραφείου επένδυσε σε μια κομψή επιτραπέζια λάμπα, στις αποχρώσεις που έχει ο υπόλοιπος χώρος. Τέλος διακόσμησε με κεριά την επιφάνεια εργασίας και αποθήκευσε σε συρτάρια ή κουτιά τα μολύβια και τα στυλό σου. Ο στόχος είναι να δείχνει κομψό.

Κρεβατοκάμαρα – σαλόνι

Ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα σε πολύ μικρούς χώρους ή γκαρσονιέρες είναι ο διαχωρισμός της κρεβατοκάμαρας από το σαλόνι. Και είναι λογικό, δεν αισθάνεσαι πάντα άνετα οι καλεσμένοι σου να έχουν οπτική επαφή με τον πιο προσωπικό σου χώρο.

Τι πρέπει να κάνεις: Χώρισε τους δυο χώρους με έξυπνο τρόπο. Μια καλή επιλογή είναι η διάτρητη βιβλιοθήκη. Τα κενά που αφήνει επιτρέπει να περνάει το φως όμως αποτρέπει να αδιάκριτα βλέμματα. Αν αυτή η επιλογή, όμως θεωρείς ότι θα συρρικνώσει τον χώρο σου, τότε μια κουρτίνα ή ένα ρόλερ θα πετύχουν τον στόχο τους. Δεν παίρνουν χώρο και έχεις την επιλογή να ανοίξεις την κουρτίνα όποτε θέλεις.

φωτός: www.blesserhouse.com| immyandindi.com.au/ | www.planete-deco.fr

(Όπως δημοσιεύτηκε στο www.savoirville.gr)